Ik ben into handletteren. Al een tijdje ondertussen. En je weet wat ze zeggen, sharing is caring. Dus begon ik eind 2016 met het geven van workshops. Want als ik één ding goed kan, dan is dat uitleggen. En zeker als ik iets mag uitleggen waar ik enthousiast over ben!
Ik schreef hier al eens een hele ode aan het handletteren. Als je het mij ook eens wil horen uitleggen, dan kan je ook dit filmpje van de regionale tv nog eens bekijken.
Vandaag wil ik eens op een rijtje zetten wat je zoal kan gebruiken om te handletteren. Pas op, ik heb zelf geen grafische achtergrond of zo. Ik ging als kind wel naar de tekenles, maar dat is het zowat qua ‘plastische opvoeding’. Maar kijk, een paar goeie boeken en veel oefenen, en het lukt ook !
Er zijn ondertussen heel wat goeie boeken over handletteren op de markt. In het begin van de hype kocht ik ze allemaal, maar ik kan het niet meer bijhouden. Mijn persoonlijke voorkeur? Ik ga vooral op zoek naar boeken waar heel wat verschillende alfabetten in staan. Oefenruimte in een boek vind ik persoonlijk overbodig. Ik oefen wel op een blaadje of in mijn Bullet Journal. Ik wil vooral veel verschillende letters.
Maar je hoeft ook helemaal geen boek te kopen. Die verschillende lettertypes kan je ook heel makkelijk terugvinden op Pinterest.
Ik volg ook heel wat rond handletteren op Instagram. En ik vind die nieuwe functie waar je kunt volgen op hashtags hiervoor heel handig! Ik heb zo al heel wat leuke accounts gevonden rond handletteren!
Welk materiaal heb je dan nog nodig? Simpel, hetgeen waar je graag zelf mee werkt. In principe kan je met zo goed als alles aan de slag. Stiften, potloden, krijt, it really is up to you.
Ikzelf werk eigenlijk meest van al met fineliners. Je kan ze vinden in allerlei prijscategorieën. De goedkope van bij Action of Hema werken eigenlijk perfect. Ga je wat duurder, dan heb je het grote voordeel dat je kan variëren in de dikte van je schrijfpunt. Het is wel handig om een aantal verschillende diktes in huis te halen, maar het lukt ook perfect met die ene simpele fineliner van je winkel naar keuze.
Potlood en gom gebruik ik eigenlijk enkel voor de compositie van mijn blad. Ik vertrek vanuit het belangrijkste woord van bijvoorbeeld een quote en zet dat eerst op papier. En dan bouw ik de rest van de tekst daarrond. Dit doe ik meestal eerst in potlood. Maar let op met potlood. Niet te hard gaan duwen, of je blijft het zien. En niet te vlug gommen! Been there, done that.
En wat ik ook vaak merk in de workshops, dat is dat mensen die beginnen met potlood, vaak niet durven werken met stift. Ja, stift kan je niet meer uitvegen. En ja, soms ga je fouten maken. En nee, dat is niet het einde van de wereld. Echt niet. I promise!
Ik werk ook heel graag met krijtbordjes en krijtstift. Mijn persoonlijke favorieten zijn de bordstiften van Posca. Ik werk het liefst met de dunne en medium stiften, met een ronde punt. Ik gebruik eigenlijk enkel de witte en zwarte. En deze kerstperiode kwam daar ook nog de zilveren en gouden bordstift bij. De fluo kleurtjes laat ik aan mij voorbij gaan.
Die bordstiften zijn ook ideaal om te gebruiken op glas! Leuk om de ramen te versieren en perfect afwasbaar.
En voor wie nog op zoek is naar stiftjes om mee te werken op zwart papier, daarvoor zijn gelrollers ideaal. Ook die zijn verkrijgbaar in verschillende prijscategorieën. Goedkope zijn niet altijd slecht, alleen heb ik al enkele keren gehad dat de gel niet gelijkmatig vrijkomt bij de goedkope variant. Bij de duurdere stiftjes kan je hier ook vaak kiezen hoe dik de punt is, dus hoe dik je lijn zal worden.
Gelrollers kan je kopen in alle kleuren van de regenboog. Ik werk vooral met wit, zilver en goud.
Zin om zelf aan de slag te gaan? Kijk zeker eens bij het onderdeeltje ‘workshops handletteren‘ hier.
De eerstvolgende cursus is er eentje in Kortrijk, bij het hippe Oats & Heremiet. Dit keer op een zondag, met een lichte lunch inbegrepen net voor de start van de workshop. Inschrijven doe je best via deze link.